Home

Samen Feestival 2017 tot een succes gemaakt

Het was een mooi gevarieerd en vol programma. Vrijdag deden ruim 400 kinderen mee met de verschillende workshops en 's avonds waren de tribunes goed gevuld met families. Sommigen hadden een vrijkaartje via de winkeliers uit de omgeving weten te bemachtigen, anderen betaalden een kaartje bij de ingang en genoten van de bijzonder knap gemaakte film Kubo en het Magische Zwaard. Kubo heeft een missie en hij overwint daarbij zijn angsten, zodat hij vol zelfvertrouwen de wereld aan kan. 

  

Zaterdag scheen de zon al vroeg en langzaam stroomde het plein vol. Bij de ingang heette een vriendelijke heks je van harte welkom en alle kinderen kregen een strippenkaart met daarop 28 activiteiten die er waren. Er zijn zelfs 36 organisaties die optredens verzorgden, voorstellingen geven, activiteiten hebben georganiseerd of op een andere manier betrokken zijn. De meesten komen uit Noord. Zo heeft de Knutselbrigade van het Volkstheater een spooktunnel en een kijkdoos XL gemaakt, waar je met je hoofd door een gat 360 rondom kunt kijken. De monsters en wezens daarvoor zijn in het voortraject op verschillende pleinen en op diverse scholen gemaakt samen met medewerkers van het Kinderparadijs.  Het werd een griezelige mix van door kinderen geknutselde enge wezens die betoverend mooi waren opgesteld en verlicht. De rookmachines maakten het geheel af. Bij Welzijn Noord kon je aan de slag met een Jeroen Bosch-schilderij, je kon monsters van touw maken of met vreemde schuimmaskers op de foto. Je kon je heupen laten wiegen bij Juul’s Hoop vibes, bij Sunderta Dance Art of Soraya Sultan op het Dansplein en als je het leuk vond, kon je je gelijk inschrijven voor de lessen. Bij het Danskantoor kon je naast dansen ook meelopen met de Monster Moves, als zombies achter elkaar over het Noordplein. Bij de Speeldernis maakten kinderen hun eigen heksensoep boven een vuurtje en bij de SKVR maakten ze met bamboe en elastiek een eigen monster. Ook kon je sporten en muziek maken en informatie krijgen over het Jeugdsport en Cultuurfonds. Bij het CJG stond je op de “heksenwaag”, de weegschaal. Ben je heks of niet? En het CVD legde uit waar je allemaal bij schoolmaatschappelijk werk voor terecht kan. En dat is echt bijna alles, voor zowel kinderen als ouders. Ook werden de kinderbiebs van zowel Huis van de Wijk De Nieuwe Banier als Klooster het Oude Noorden onder de aandacht gebracht. Er was een kinderboekenschrijfster die haar eigen boek voorlas en verkocht. Daarnaast las de Koningin van Studio de Bakkerij in de Voorleestent de meest prachtige verhalen voor in een theatrale setting. Je mocht ook met je talent op de foto, of met je vader of moeder, of iets wat je net had gemaakt.

   

Midden  op het plein bouwden kinderen met elkaar een enorme piramide door op elkaars schouders te staan en elkaar stevig vast te houden. Dit hadden ze geoefend tijdens gymlessen, die door een acrobaten waren gegeven op verschillende basisscholen. Zo kwam alles bij elkaar op zaterdag 14 oktober. Op die dag alleen deden 600 kinderen mee aan workshops en activiteiten en er zijn meer dan 400 ouders geteld. Iedereen die dit professioneel of vrijwillig mogelijk maakte, werd beloond voor zijn liefde voor de kinderen en ouders in Noord en kreeg van de organisatie een door jongens gemaakte pomme d’amour.

 

Voor het eerst was er een danssalon-dag op zondag. Een zeer gemengde samenstelling aan publiek en aan dansstijlen: van hip hop tot tango, van salsa tot ballroom. Mooi om te zien hoe dansen jong en oud met elkaar verbindt en hoe cultureel overstijgend samen dansen werkt. Voor kinderen was er meer te beleven dan dansen alleen, het onnavolgbare poppentheater van Wim Noordergraaf speelde weer op zijn best en voor het laatst mochten kinderen door de spooktunnel richting de kijkdoos. En dat durfden ze!

Kinderparadijs Meidoorn en het Rotterdams Volkstheater kijken terug op een prachtig evenement voor kinderen en ouders uit Noord, waar cultuur, talentontwikkeling en ontmoeting de rode draden waren en wat Noord weer een beetje mooier heeft gemaakt.

Met financiële bijdragen van Gemeente Rotterdam, Woonstad en Havensteder, Cultuurscouts, STOER, G.Ph. Verhagenfonds, Van der Kooijfonds, Stg Bevordering Volkskracht, Elise Mathilde.

Stichting Kinderparadijs Meidoorn | Meidoornstraat 47 | 3036WC | Rotterdam | 010-4678070